About

המסעדה, כמו גם השף, נעים על התפר בין אמנות, התחדשות עירונית ותרבות.  השף, שחר סיון (37), פסל וצייר במקצועו, עבד במסעדות (רפאל, יועזר בר יין, צ'אקרה ושף פרטי של רוני פורר) במקביל ללימודי אמנות.  בשנים האחרונות, עיקר פעילותו הינה לייצר תרבות עכשווית, ניסיונית ורחבה בעיר התחתית של חיפה.  בין היתר, הוא מנהל את הסטודיו נמלה חיפה וממקימי האגף – גלריה לאמנות.

וניה ביסטרו הוא שלב נוסף ביצירת מארג אורגאני חושני, המחבר יחד את המסורת החיפאית הישנה של הימאים יחד עם הדור החדש שמתפתח בעיר.  האוכל בביסטרו פשוט בעיקרו, מושפע מקולינריית אגן הים התיכון, החל בזו של דרום צרפת וכלה בבישול הפלשתיני של ואדי ניסנאס.  יש לנו פירות ים טריים, כבשים מהגליל, שמן זית ממורדות הכרמל ושפע אינסופי של עשבים, ירקות ופירות טריים.  אנו שואפים לחברם יחד עם גפני הגליל ליצירת חוויה ביתית ומלאה לאנשי חיפה והסביבה.

The restaurant, as well as chef, is located on the thin line between art, urban regeneration and culture.  Chef Shahar Sivan (37), a sculptor and a painter by profession, worked in restaurants (Raphael, Yoezer Wine Bar, a private chef for Ronald Fuhrer) while studying art.  Recently, he was promoting contemporary, experimental and comprehensive culture in downtown Haifa.  Among other things, he runs the Nemala Haifa studio and was one of the founders of the Agaf art gallery.

Vanya Bistro is yet another step in creating a sensual, organic fabric, which connects the old tradition of the Haifa port seamen with the new generation rising in the city. Mediterranean culinary, ranging from southern France cuisine to local Wadi Nisnas  The Bistro aims at producing simple, straightforward food, influenced by  mainly affected Mkolinriit Mediterranean , from one of the South of France to cooking Palestinian Wadi Nisnas Palestinian cooking.  Our immediate surroundings provide fresh seafood, Galilee lambs, olive oil from Mount Carmel and abundance of herbs, vegetables and fresh fruit.  We aim to join these ingredients with the products of the Galilee vines, to form an embracing experience to the people of Haifa and its surrounds.